Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a puliszka

2010.02.28

 A puszi sem megvetendő,  de én a puliszkát is szeretem. Enni. Főzni már kevésbé. Mert vagy meg kell " törni " miután megfőtt ( az igazi régi változat), vagy mellette állva kavargatni                (  pedig ez már a modernizált, rittyentett fajta).

Úgyhogy kénytelen voltam kiagyalni valamilyen módszert, hogy a puliszka is megfőjjön és megmozdulnom se kelljen közben.  Nem röhögünk , a fáma szerint Edison is a lustaságából kifolyólag fanyalodott rá, hogy feltaláljon.  

Nos, így készül a lusta asszony puliszkája: veszem a nyeles teflonedénykémet, 4  bögre vizet töltök belé és egy kiskanál sóval főni teszem. Mikor forr, belekavarom lassanként eregetve a kukoricadarát ( egy bögrényit) és a lángot nagyon kicsire állítom, hogy alig pöfékeljen.  Alig-alig. Az edényt befedem és magára hagyom kb. félórára az egész cuccot. Utána kecsesen leemelem a fedőt, a masszát megkeverem, hozzáadok 1-2 kanál grizet (búzadara), összekavarom, visszafedem , a tüzet eloltom alatta és kb.10 percig hagyom pihenni. Utána újra összekavarom és azzal kész. :)

Fogyasztható köretként  pl. pörkölt, paprikás csirke mellé, de tejjel, tejföllel is,  juhtúróval kirakva vagy sült hússal-kolbásszal a tetején, tört paszuly mellé pedig kötelező módon, káposztacikával.   

tört paszuly( fuszulyka) = babpüré ( fehér babból) - a sárgaborsófőzelékhez hasonló, de szerintem sokkal finomabb) 

káposztacika = a hordóban, egészben eltett  savanyúkáposztafejek közepe

Baccus, ezt most nagyon megkívántam.  A cikát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.