Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alaptrutyi

2010.01.17

Jobb, ha itt összegezem, hogy miből is áll az alaptrutyi, azaz a habarás,- más néven ereszték. Így már nem kell minden receptnél részleteznem.

2 személyes levesadagnál az alaptrutyi amivel behabarod az ételt, a következő:

1 kanál liszt, 1 kanál kefir, 1dl tej, kiskanál cukor- simára keverve. A forrásban levő ételbe öntendő, mikor az már megfőtt, de még a tűzön van. Vele összekavarandó, felforralandó, tűz alatta eloltandó.  :)

 A trutyiból a cukor elhagyható, de tőle selymesebb lesz, csomómentes. A kefir is kihagyható, ha nincs. A tej pótolható vízzel, a liszt étkezési keményítővel.  :)))  Csak bátran!

Ha csak liszt és víz van kéznél tehetsz hozzá egy kanál kávékrémport, vagy egy-két db. kávétejszínt.

Tálaláskor tetszés szerint dúsíthatod tejföllel a leveseket, ha túl szokatlannak találod az ízvilágát. Mi bizony évekig így ettük, ilyen kis vékony formában mint ahogy leírtam. Mondjuk az én formám is vékonyabb volt akkor.

Én kevés pirospaprikát használok, anno azt sem lehetett kapni, ami volt az sötét volt és keserű. Ha a főzési hadművelet dinszteléssel indul, természetesen annyi pirospaprikát tehetsz hozzá, amennyit jónak látsz. Ha csak simán vízben fő az étel és  nem szereted a sápadt színű kajákat, egy kis serpenyőben melegíts fel 1-2 kanál olajat, szórj rá pirospaprikát és vedd le a tűzről. Mikor már nem forró, add a fövő ételhez mielőtt beletennéd az eresztéket.

Pár csepp ecet- a dugó közepével kimérheted- akkor is jót tesz a behabart leveseknek, ha nem rajongsz a savanykás kajákért. Az étel ekkora mennyiségtől nem lesz savanyú, de jobb ízt kap. Akkor tedd az ételbe, miután az már felfőtt a trutyival. NEM HAMARABB, mert összemegy tőle a habarás.

Ha idegenkedsz az eresztéktől, rántással is készítheted az ételeket.

Jó főzőcskézést!        osztán ne sziggyá' nagyon, ha nem ízlik

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.